03/03/2023

Regels zweepgebruik paardenraces aangescherpt

Het imago van de paardenrace is op het moment niet erg goed. De rensport wilt met de nieuwe regels het dierenwelzijn en het imago van de sport een boost geven. Desondanks blijft er een stigma hangen rondom de paardenraces.

Veel organisaties en individuen vinden het gebruik van de zweep niet meer van deze tijd, dit met als resultaat dat de regels van het zweepgebruik van de paardenraces zijn aangescherpt.

paardenrace

Handhaving

Begin februari 2023 werden de nieuwe regels voor het eerst toegepast tijdens het paardenrace-evenement in Wolvega. Aan de start van een van de avondraces stonden tien pikeurs in hun sulky (kar die achter het paard is gespannen) zenuwachtig te wachten op het startsein. Een van de tien pikeurs (de ruiter) is Jeroen Offringa, samen met zijn merrie Lou Diamond gaat hij aan kop gedurende het grootste gedeelte van de race.

Net voor de laatste bocht dreigt Offringa zijn koppositie te verliezen, op dat moment neemt zijn instinct het over en zien we hem de zweep opheffen. Het blijkt zonder resultaat en Offringa verliest de wedstrijd. Normaal gesproken was daarmee de kous af geweest, dit keer werd Offringa op het matje geroepen. Juryvoorzitter Ype Tel sommeerde enkele minuten na afloop van de wedstrijd Offringa naar zijn kantoor. Hier kreeg hij te horen dat hij een boete van €200 opgelegd zou krijgen.

Regels zweepgebruik paardenraces aangescherpt

Het aanscherpen van deze regels zal niet van al te grote invloed zijn op de sport, er waren al bepaalde regels voor het aanmoedigen van het paard met de zweep. Wel is het een goede ontwikkeling om te zien dat de nieuwe regels daadwerkelijk streng worden nageleefd en gehandhaafd door de organisatie, ook wanneer de pikeur het feit ontkent wanneer hij ermee wordt geconfronteerd (dit was het geval bij Jeroen Offringa). Een mooie stap vooruit dus voor de Nederlandse drafsport.

Wedden op paarden

Paardenraces worden vaak in een adem genoemd met sportweddenschappen, want zeg nou eerlijk, wat is er nou spannender dan kijken naar een paard waar je op hebt ingezet. In Nederland zijn er erg veel mogelijkheden om de paardenraces wereldwijd te volgen en om hierop te wedden. Een van de bookmakers die dit aanbiedt is Unibet. Hieronder zetten wij een knop neer met de link naar de website van Unibet. Hier maak je binnen enkele minuten een account aan en kun je starten met wedden op paarden. Speel bewust 18+

Wie zijn wij?

123Sportweddenschap.nl
Unit 4 First Floor Kilmeaden Business Centre
X91VNW6 Waterford
Co. Waterford, Ireland

Email: [email protected]

loket kansspel voorkom probleem wedden op sport

agog nederland voor sportwedden

speel bewust 18 sportwedden