Wedden op Basketbal

Het ontdekken van nieuwe sporten is altijd leuk. Wedden op basketbal is een leuk alternatief als je wat anders wilt proberen dan bijvoorbeeld wedden op voetbal. Met spectaculaire quoteringen, heel veel beschikbare statistieken en een spannende competitie is het afsluiten van een sportweddenschap op basketbal een goede optie.

Wil je succesvoller worden in het wedden op basketbal, of weet je niet waar je moet beginnen? Ook dan ben je op deze pagina op de goede plek. Wij van 123Sportweddenschap.nl snappen dat je door het vele aanbod niet goed weet waar je voor moet kiezen en op welke manier ook jouw sportweddenschappen geld op gaan leveren.

basketbal nba

Waar kan je wedden op basketbal

Bijna alle bookmakers in Nederland bieden sportweddenschappen op basketbal aan. Er zijn dus genoeg plekken om uit te kiezen. Sinds 1 oktober hebben verschillende bookmakers in Nederland licenties gekregen. Zij mogen nu legaal sportweddenschappen aanbieden. Wij van 123Sportweddenschap.nl hebben alle beschikbare bookmakers onderzocht en hier vervolgens een review over geschreven. Ben je benieuwd naar een van deze reviews? Klik dan hier!

Hieronder hebben wij een aantal van onze favoriete bookmakers neergezet. Kan je niet wachten om te beginnen met wedden? Klik dan een van deze bookmakers aan, maak een account aan en begin direct!

Wat zijn de beste bookmakers voor basketbal

Omdat er zoveel verschillende bookmakers beschikbaar zijn is het soms lastig om er eentje te vinden die goed bij jou past. Iedereen heeft namelijk zijn eigen eisen en voorkeuren. De echte ‘beste bookmaker’ is dan ook per persoon verschillend.

Wel is het duidelijk bij welke bookmaker de focus meer ligt op het sportsbook en welke bookmaker het live casino belangrijker vindt. Hierin is zeker een onderscheid te maken, de een heeft namelijk een stuk meer wedopties (mogelijkheden om op te wedden) dan de ander. Ook worden er bij de eens soms meer sporten aangeboden dan bij de ander en zijn er meer bonussen beschikbaar.

Om te bepalen welke bookmaker het beste bij jou past kan je twee dingen doen:

Waar kan je op wedden?

Bij basketbal zijn er een heel aantal verschillende wedopties beschikbaar. De meest populaire zetten wij voor je op een rijtje met een korte toelichting erbij. Op deze manier ben je in één keer thuis in het wedden op basketbal wedstrijden en weet je wat er allemaal mogelijk is.

 • Wedden op de winnaar

Veruit de bekendste weddenschap is het voorspellen wie de wedstrijd gaat winnen. Je kiest een van de twee teams en voorspelt welk van de twee de wedstrijd gaat winnen. In de NBA (de Amerikaanse basketbalcompetitie) komt het vaak voor dat teams gelijkspelen. Hierdoor worden gelijke spelen meegenomen bij een bepaalde hoogte van de odds.

 • Moneyline

Een erg populaire manier van wedden is de ‘moneyline’ functie. In Amerika is deze wedoptie een stuk bekender dan in Nederland. Net als bij het wedden op de winnaar kies je met Moneyline een van de teams. Je kunt vervolgens voorspellen of dit team bijvoorbeeld de wedstrijd, een quarter of zelfs het complete seizoen wint. De mogelijkheid van gelijkspel is bij Moneyline niet van toepassing. Hierdoor zijn de odds wel wat lager.

 • Het eerste punt

Bij basketbal kan je een drie punter, twee punter of een enkel punt scoren. Alle drie deze mogelijkheden komen regelmatig voor. Bij het inzetten op het eerste punt voorspel je of het eerste gemaakte punt een drie punter, twee punter of een enkel punt gaat worden. Deze weddenschap is vaak lastig in te schatten. Omdat het zo moeilijk te voorspellen is zijn op deze wedoptie de quoteringen altijd erg hoog.

 • Wedden op de rust

Je kunt met deze wedoptie inzetten op het team wat de eerste of tweede helft wint. Dit team sluit dan een van de helften af met meer punten dan de ander. Ook kan je met deze wedoptie inzetten op een gelijkspel.

Wedopties basketbal

 • Eerste team bij de 20

Deze wedoptie duurt meestal niet lang om te voltooien. Er kunnen per aanval immers meerdere punten gescoord worden. Bij bijna alle wedstrijden worden de 20 punten dan ook al in het eerste quarter behaald. Je weet dus al redelijk snel of je weddenschap goed is of niet.

 • Wedden op de winnaar van een kwart

Bij deze manier van wedden op basketbal is het erg lastig te voorspellen wat de uitkomst zal zijn. De vier verschillende kwarten van een basketbalwedstrijd kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen. Dit maakt dat het risico van deze sportweddenschap redelijk hoog is, hierdoor zijn de odds ook hoog.

 • Spread (verschil)

Een andere erg populaire manier van inzetten op basketbal zijn is het inzetten op de spread. Bij de spread voorspel je met hoeveel punten verschil een team gaat winnen of verliezen.

 • Prop bets

Ook wel Proposition bets genoemd. Zijn weddenschappen op gebeurtenissen tijdens de wedstrijd. Vaak houdt dit in hoeveel punten een individuele speler scoort voor zijn team. Of hoeveel punten een team in totaal gaat scoren. Voorbeelden hiervan zijn: De hoeveelheid punten van de Chicago Bulls of de hoeveelheid punten gescoord door Lebron James.

 • Total

Bij deze weddenschap voorspel je het aantal punten gescoord door beide teams bij elkaar. Je hoeft niet zelf een nummer te bedenken, dit nummer wordt bedacht door de bookmaker. De bookmaker geeft jou vervolgens de optie om in te zetten op minder dan dit nummer of meer dan dit nummer.

 • Over of onder

Deze weddenschap lijkt erg op de ‘total’ weddenschap hierboven. Het aanbod is echter een stuk groter. Je kunt met deze vorm van wedden op basketbal inzetten op bijvoorbeeld meer of minder dan 20 punten in het eerste kwart.

Verschillende competities en toernooien

Veruit de bekendste competitie is de Amerikaanse NBA. Op deze competitie wordt dan ook erg veel gewed. Dit is de competitie waar het meeste statistieken en wedopties beschikbaar zijn. Door deze vele opties en beschikbaarheid van informatie raden wij de NBA als eerste aan.

Wedden op de NBA

De NBA is zoals iedereen eigenlijk wel weet veruit de beste en bekendste basketbalcompetitie ter wereld. Hier spelen de beste spelers ter wereld en wordt veel meer betaald dan in andere competities. Naast al die feitjes wordt er op deze competitie ook erg veel gewed. Het wedden op de eindresultaten van de NBA kan erg lastig zijn. De NBA heeft een vrij ingewikkelde structuur omdat de teams verspreid zitten over een compleet continent. De competitie wordt gespeeld in de USA maar heeft ook één team uit Canada: de Toronto Raptors.

Door deze ingewikkelde structuur is het lastig om in te zetten op de eindresultaten, de competitie en de resultaten zijn namelijk erg onvoorspelbaar. Hierdoor zijn de quoteringen wel vaak erg hoog maar is de waarschijnlijkheid dat je de sportweddenschap winnend afsluit wat kleiner. De onvoorspelbaarheid van de competitie is goed terug te zien in het grote aantal verschillende kampioenen in de laatste 10 jaar. Er zijn namelijk 8 verschillende kampioensteams geweest wat nog maar eens de onvoorspelbaarheid onderstreept.

Het team met de meeste kampioenschappen zijn de Boston Celtics. Zij waren al 17 keer de beste, al is ondertussen dit ondertussen wel alweer een tijdje geleden. Het laatste kampioenschap was in 2008 en het kampioenschap daarvoor was in 1986. De glorietijden van de Celtics zijn dus al een hele tijd geleden.

Outrights in de NBA

Wedden op outrights kan natuurlijk ook voor de NBA en is simpelweg wedden op de winnaar van de competitie. Een voorbeeld van zo’n sportweddenschap is: Golden State Warriors wint de NBA, hier wordt aan het begin van het seizoen een quotering van 1.25 aan gekoppeld. Erg laag dus.

Voorafgaand aan het seizoen staat er een quotering op de Cleveland Cavaliers van 3.30. Dit is al een stuk hoger dan de Golden State Warriors en wij schatten de kansen niet veel lager in. Het is daarom is zo’n situatie beter om in te zetten op de Cleveland Cavaliers dan op de Golden State Warriors.

Omdat er praktisch ieder jaar een ander team kampioen wordt is het erg moeilijk om te voorspellen wie het dit jaar wordt. Gokken op outrights voor de NBA is daarom misschien niet de beste sportweddenschap om af te sluiten. Je kunt beter kiezen voor een over/under weddenschap kiezen, of probeer een keer een individuele sportweddenschap. Bijvoorbeeld: Steph Curry scoort minimaal 5 drie punters.

Andere Competities

De NBA is echter niet de enige mogelijkheid om te wedden op basketbal. Zo is het WK basketbal al in 2023. Dit toernooi heet de FIBA en wordt spannender dan je denkt. Amerika is misschien wel de topfavoriet op ieder toernooi, vanzelfsprekend dat ze alles winnen is het zeker niet. Spanje won het laatste wk en mag in 2023 gaan proberen om de titel te verdedigen. Landen als Argentinië en Spanje maken het Amerika geregeld moeilijk op dit soort toernooien. Dit maakt deze toernooien leuk om naar te kijken en zorgt ervoor dat ook jij geld kunt verdienen!

Gokken op basketbal

In de Verenigde Staten is Basketbal razend populair, het wordt door een groot deel van de bevolking op de voet gevolgd en is een van de grootste sporten. De NBA is dan ook niet de enige populaire basketbalcompetitie van de Verenigde Staten. Naast de NBA is er nog de WNBA (de NBA voor vrouwen) en is er nog de NCAA (College basketbal). Ook deze competities zijn erg populair en worden goed bekeken.

De basketbalwedstrijd

Het veld

Wanneer je jouw eigen weddenschap live wilt volgen of wilt terugkijken is het natuurlijk wel handig als je begrijpt hoe de sport in elkaar zit. Het eerste onderdeel wat je hiervoor moet begrijpen is de indeling van het veld. Het veld is net als bij voetbal rechthoekig met twee ‘goals’ tegenover elkaar. De goal bij basketbal wordt de ‘bucket’ of ‘basket’ genoemd. De Bucket hangt 10 feet (ongeveer drie meter) boven de grond. Onder de bucket ligt een lijn waar de verdedigende partij zich maximaal 3 seconden achter mag begeven. Iets verder richting het midden van het veld ligt de vrije-worp lijn. Hiervandaan worden vrije worpen (een soort penalty’s) genomen.

Iedere gescoorde vrije worp levert 1 punt op. Een lijn verder in de vorm van een halve ronde rondom de basket ligt de driepunt-lijn. Wanneer de bal in de basket wordt gegooid vanachter deze lijn levert dit 3 punten op. Goed om te weten is dat in de NBA deze lijn verder van de basket ligt dan bij Europese evenementen.

basketbalveld

Het scoren van punten

Als de bal de bucket in wordt gegooid binnen de driepunt-lijn is dit goed voor 2 punten. Wordt de bal van buiten de driepunt-lijn in de bucket gegooid krijg je 3 punten. Wanneer er een overtreding wordt gemaakt binnen de driepunt-lijn mag de speler twee vrije worpen nemen. Wordt de overtreding buiten de driepuntlijn gemaakt: drie vrije worpen. Elke gemaakte vrije worp is goed voor 1 punt.

De wedstrijd

Een basketbalwedstrijd is opgedeeld in vier verschillende kwarten. In de NBA duurt zo’n kwart 12 minuten. In Nederland is het gebruikelijk om 10 minuten aan te houden. Tussen de verschillende kwarten wordt er een korte pauze ingelast. Tussen kwart 2 en 3 is de pauze wat langer. Namelijk 15 minuten. Beide teams krijgen per aanval 25 seconden de tijd om de bal in de basket te krijgen. Lukt dit niet? Dan gaat de beurt naar de tegenstander en mogen zij het proberen.

Live wedden op basketbal

Basketbal is een perfecte sport om de livewedden functie bij te gebruiken. De sport gaat razendsnel op en neer en er gebeuren erg veel verschillende dingen. Er zijn erg veel beschikbare opties op het gebied van Live wedden op basketbal. Een aantal populaire opties zijn:

 • Welk team wint het tweede deel
 • Het eerste volgende gemiste schot
 • Welke speler krijgt de volgende persoonlijke fout
 • Door welk team gaat er als volgende gescoord worden
 • Wat voor ‘punter’ wordt de volgende score? Een, twee of drie?

Naast deze opties zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van livewedden. Heb jij een goed onderbuik gevoel en hou je van een beetje extra spanning? Dan is livewedden echt wat voor jou. Een van de bookmakers waar je live kunt wedden op basketbal is BetCity.

Wedden op individuele prijzen

Zoals je weet kan je dus wedden op de uitslag van een wedstrijd, wedstrijd verloop en zelfs live op wedstrijdgebeurtenissen. Maar naast al deze opties zijn er nog meer mogelijkheden. In de NBA worden er namelijk elk jaar verschillende individuele prijzen uitgedeeld op verschillende gebieden. Het mooie is dat je ook hier op kunt inzetten. Weet jij bijvoorbeeld zeker dat je favoriete speler dit jaar boven zichzelf gaat uitstijgen? Dan is dit voor jou de perfecte manier van wedden op basketbal.

 • Most Valuble player: De meest waardevolle speler van het seizoen.
 • Most Improved player: De speler die het meeste vooruitgang heeft geboekt.
 • Defensive player of the Year: De beste verdediger van het seizoen.
 • Rookie of the Year: de beste nieuwkomer van het seizoen.
 • Coach of the Year: De beste coach van het jaar.

Er zijn dus mogelijkheden in overvloed om op in te zetten op het gebied van basketbal. Ben je benieuwd naar andere sporten als bijvoorbeeld Tennis, Darten, Voetbal of Formule 1? Klik op een van de linkjes en vind de informatie die je nodig hebt!

Tips & Tricks

Een gegeven wat je goed moet onthouden is ten eerste dat de NBA de grootste basketbalcompetitie is. Dit feit op zichzelf zegt natuurlijk nog niet zoveel. Toch is het van groot belang voor de fanatieke sportwedder. Er zijn namelijk veel meer statistieken beschikbaar voor de Amerikaanse competitie.

Aan de hand van deze statistieken kan je bepalen wat de sportweddenschap is die het meeste kans heeft op slagen. Natuurlijk zit er altijd een bepaald risico aan het wedden op basketbal, maar met een kort vooronderzoek kan je de kansen om te winnen aanzienlijk vergroten.

Vooronderzoek

Een vooronderzoek voordat je een sportweddenschap afsluit klinkt misschien als veel werk maar is dit zeker niet. Binnen 5 minuten heb je vaak al meer dan genoeg informatie verzameld dan je nodig hebt om een weloverwogen sportweddenschap af te sluiten. Maar waar vind je nou al deze statistieken en overige informatie over de teams, wedstrijden en spelers?

statistieken nba

Het antwoord is heel simpel: bij de Nederlandse bookmakers zelf. Er zijn bij bijna alle bookmakers overvloedig statistieken beschikbaar. Je kunt bij bijvoorbeeld Bet365 de voorgaande uitslagen vinden van de teams waar je op wilt inzetten. Ook kan je onderzoeken wat de afgelopen keren het ‘onderlinge resultaat’ was. Hier kan je mee bepalen of een team het vaak lastig heeft met deze tegenstander of er altijd overheen gewalst wordt.

Cruciale spelers

Een andere vorm van vooronderzoek kan een klein onderzoekje naar de topspelers zijn. Bij een sport als basketbal kunnen (en konden) individuen als Stephan Curry, Lebron James en Kobe Bryant in hun eentje het verschil maken. Bij een topprestatie van deze spelers wint het team, speelt deze bepalende speler slecht is de kans groot dat het team verliest.

De vorm van een speler is altijd erg moeilijk te bepalen. Waar een dip eindigt of begint weet niemand. Daarom is dit ook zo moeilijk te voorspellen.

Er zijn echter wel andere factoren waar je op kunt letten. Is een sterspeler bijvoorbeeld verwikkeld in een rechtszaak? Heeft hij zijn zinnen gezet op een andere club of zijn er problemen geweest tussen hem en teamgenoten? Dit alles is erg vaak bekend en bereikbaar voor het publiek. Zoek daarom even op hoe het met de absolute toppers gaat en neem dit mee in je uiteindelijke besluit.

Veilige weddenschappen

Begin je net met wedden op basketbal? Probeer dan eerst wat lagere quoteringen en zet in op de wat veiligere weddenschappen. Ben je bekend met de spelers en kijk je de wedstrijden regelmatig zou je kunnen gaan voor een sportweddenschap met wat meer risico.

Basketbalwedstrijden kunnen vaak heel verrassend uitvallen. De underdogs zijn erop gebrand goed te presteren tegen de topteams, wat vaak verrassend spannende en leuke wedstrijden oplevert. Een echt ‘zekerheidje’ dat een bepaald team gaat winnen is er dan ook vrijwel nooit.

Echte constante zijn wat vaker te vinden in de NBA. Er lopen spelers rond die zo goed zijn dat ze bijna niet te verdedigen zijn. Krijgen deze mannen het op hun heupen wordt er dus gegarandeerd veel gescoord. Hou je van het bewonderen van mooie individuele acties, en wil je nog harder juichen wanneer Steph Curry zijn zoveelste drie-punter scoort? Zet dan in op een speler en volg je favoriet de hele wedstrijd!

Klik hieronder op de knop en probeer het nu bij Circus!

Wie zijn wij?

123Sportweddenschap.nl
Unit 4 First Floor Kilmeaden Business Centre
X91VNW6 Waterford
Co. Waterford, Ireland

Email: [email protected]

loket kansspel voorkom probleem wedden op sport

agog nederland voor sportwedden

speel bewust 18 sportwedden